Het werken van hout tegengaan

De werking van hout heeft voornamelijk te maken met een te hoge of te lage luchtvochtigheid in uw woning. Op deze pagina informeren we u graag over de werking van hout in de verschillende seizoenen en hoe u het werken van hout kunt tegengaan.

Houtwerking in de seizoenen: verschillen

Hout is een natuurproduct dat reageert op de omstandigheden in de directe omgeving. Dit betekent dat, afhankelijk van de luchtvochtigheid, hout krimpt en uitzet. Het vochtgehalte in uw woning heeft niet het gehele jaar een constante waarde; het fluctueert. Deze fluctuatie wordt over het algemeen veroorzaakt door de verschillende seizoenen.

Zomer

In de zomer is de lucht verzadigd met vocht en is de relatieve luchtvochtigheid hoog. Bij een hoge luchtvochtigheid gaat hout extra werken en zet het uit. De temperatuur heeft geen invloed op de werking van hout, zoals het dat wel heeft op metaal en kunststof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stalen bruggen die zomers gekoeld moeten worden.

Winter

In de winter bevat de lucht weinig vocht. In plaats van dat het hout uitzet, gaat het krimpen. Het vochtgehalte in uw woning wordt dankzij het verwarmen nog verder verlaagd. Het aanwezige vocht in het hout wordt ook minder, wat ervoor zorgt dat het hout extra krimpt. De houten producten in huis moeten hier enigszins op voorbereid zijn. De fabrikant let daarom al goed op of het hout deze omstandigheden aankan.

Het werken van hout minimaliseren

Hoe hard u ook probeert om de werking van hout tegen te gaan, het is nooit helemaal te voorkomen. Er zijn wel een paar dingen die gedaan kunnen worden om de werking te minimaliseren. We leveren bij De Vloerenfabriek alleen houten producten van de beste kwaliteit met de juiste vochtbalans. We houden rekening met de volgende zaken:

  • Hout op de goede manier drogen
  • Planken op de juiste wijze zagen

Nadat we uw houten meubelen, vloer of tabelbladen hebben geleverd, is het belangrijk om het hout goed te onderhouden en de werking zo veel mogelijk tegen te gaan. Dit doet u door de luchtvochtigheid in uw woning te reguleren.

Veelgestelde vragen over de werking van hout

Hoe minimaliseer ik de werking van hout?

U kunt het werken van hout zoveel mogelijk tegengaan door de luchtvochtigheid in uw woning te reguleren. U onderhoudt uw houten meubelen en vloeren het beste door het vochtgehalte tussen de 40 en 60% te houden. Heeft u nog geen apparaat om dit binnenshuis te regelen, dan kunt in onze webshop direct een Oskar luchtbevochtiger bestellen. Met een luchtbevochtiger stelt u met een paar knoppen het gewenste percentage in.

Wat moet ik doen bij een lage luchtvochtigheid?

Wanneer het vochtgehalte in de lucht laag is, wat vooral voorkomt in de winter en verder verlaagd wordt door het verwarmen van uw woning, is het belangrijk om zelf water toe te voegen aan de lucht. Hangen er radiotoren aan de muur, dan kunt u een originele huis-tuin-en-keukentechniek toepassen: hang bakjes met water aan de radiator. Hierdoor komt er meer waterdamp in de lucht, maar dit is niet de efficiëntste optie. Het plaatsen van een luchtbevochtiger in huis zorgt ervoor dat u het vochtpercentage kunt controleren en makkelijk de luchtvochtigheid omhoog krijgt.

Wat moet ik doen bij een hoge luchtvochtigheid?

Wanneer het vochtgehalte in de lucht hoog is, wat voornamelijk een verschijnsel is in de zomer, is het verstandig om uw woning goed te ventileren. Helpt dit niet voldoende, dan kunt u ook kijken naar een mobiele airco. Een aircosysteem haalt het vocht uit de lucht en voert dit af via een slang. Een mobiele airco is zeer gebruiksvriendelijk en na de zomer makkelijk op te bergen. Uw houten producten blijven dankzij de regulering van het vocht in goede staat en zetten zo min mogelijk uit.

Welke gezondheidsvoordelen heeft een goede luchtvochtigheid?

Een goede luchtbevochtiging zorgt ervoor dat uw houten meubelen en vloeren lang meegaan, maar het heeft ook voordelen voor uw gezondheid. Het menselijk lichaam functioneert op zijn best bij een luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60%. Komt de luchtvochtigheid onder de 40%, dan kunnen er gezondheidsklachten optreden, zoals droge en geïrriteerde ogen, hoofdpijn, schrale lippen, geïrriteerde luchtwegen, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Contact opnemen met Table Top Trading

Als u nog vragen heeft over het werken van hout tegengaan, over de luchtvochtigheid in uw woning of het effect ervan op bijvoorbeeld uw nieuwe houten vloer, neem dan vooral telefonisch contact op met een van onze specialisten of stuur een e-mail. Zij legt u duidelijk uit wat u kunt doen om de werking te minimaliseren, zodat het hout in optimale staat blijft.